UDRUGA „SUNCE“ OBILJEŽILA SVJETSKI DAN AUTIZMA: Vaš će lockdown proći, kad će naš?

NOVA GRADIŠKA – Vaš će lockdown proći, kad će naš? Pod ovim geslom obilježen je 2. travnja, Svjetski dan svjesnosti o autizmu i u Novoj Gradiški.

Organizator je bila Udruga za autizam „Sunce“ i na izložbenom štandu, poštujući epidemiološke mjere, ponudili su rukotvorine svojih članova, orginalne uskrsne slastice koje su izradili roditelji i djelatnici Odjela za pomoć djeci s autizmom u Novoj Gradiški. Također su i ovoga puta putem informativnih letaka građane upoznali sa problematikom ovoga vrlo složenoga neurorazvojnoga poremećaja koji zahvaća sve aspekte dječje ličnostišto utječe na kvalitetu života obitelji u cjelini.

-I ove godine Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježavamo skromno s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali smo nakon dugogodišnjega rada i djelovanja itekako prepoznatljivi u našemu gradu. Svi znaju o kome se radi i zašto organiziramo različite humanitarne sadržaje na osnovu kojih smo i otvorili školski Odjel za pomoć djeci s autizmom, kabinet za senzornu integraciju, senzorni park, a surađujemo i na raznim projektima, pružamo usluge senzorne terapije, logopedske terapije, brain gym…s udrugom Prevencija provodimo projekt Centar za razvoj djece i mladih.

Naš cilj je napraviti stambenu zajednicu za odrasle osobe s autizmom što je prijeko potrebno, jer kada napune 21 godinu izlaze iz ovoga našega sustava i moraju imati gdje živjeti. Ovo pitanje je zaista od velike važnosti, a riješeno je jedino u Zagrebu.

Ove godine trebali bismo dobiti još jednu prostoriju u sklopu sadašnjega prostora u kojemu djelujemo i plan je urediti tzv. sobu za opuštanje kao još jedan vid terapije za djecu s autizmom, ali i za svu drugu djecu u potrebi, koja i sada koriste naše usluge- rekla nam je, među ostalim Vesna Mijatović, predsjednica udruge „Sunce“.

Izložbeni štand „Sunca“ posjetila je i Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška dajući kao i uvijek podršku ovim vrijednim ljudima, a posjetio ih je i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

-Nova Gradiška je i prije skrbila, ali zasigurno je ta briga i za ovu Udrugu daleko intenzivnija u zadnje četiri godine od kako smo na vlasti. Pokazali smo da smo prijatelji ovoj Udruzi i da zastupamo sve njihove interese. To se vidi po prostorima u kojima rade, prošle smo godine uspjeli prepokriti krovište, uređujemo i dvorište. Ostaje nam još riješiti i fasadu i to će onda biti reprezentativan prostor u kojemu će se i djeca i djelatnici, ali i svi okupljeni oko Udruge osjećati puno ugodnije, a što je najvažnije stvoreni su kvalitetni uvjeti za njihov rad i život.
Predviđeno je također dodijeliti im još jednu prostoriju u kojoj je do sada bila udruga „Hrabro dijete“ (dodijeljeni su im drugi prostori), a već je raspisan Natječaj za taj prostor i u razgovoru sa predsjednicom Vesnom Mijatović i voditeljicom Odjela Melitom Dragić, prof. logoped,defektolog i senzorni pedagog, došli smo do zaključka da će im taj dodatni prostor trebati kako bi dodatno poboljšali terapijske usluge.
I ono što svakako treba istaknuti je to da ova Udruga organizira brojne humanitarne koncerte i akcije kojima zapravo daruju kulturne sadržaje. Udruga nije posustala i dalje radi, na sve načine pokušavaju prevladati ovu krizu, a mi smo im bili desna ruka i do sada, a tako će biti i ubuduće-rekao nam je u razgovoru Borislav Vidošić.

Završit ćemo tekst svevremenskom porukom:

Ako me hoćeš upoznati
Uzmi me za ruku
Traži od mene ono što mogu pružiti
Ići ću pored tebe
Zajedno ćemo rasti
Ako me želiš razumjeti
Možemo biti prijatelji