O nama

Osnovni podaci – Udruga za autizam Sunce Nova Gradiška
Sjedište – Vladimira Nazora 8
Nova Gradiška

email: vesnam960@gmail.com
MB 01512200
OIB 27880076749
Registarski broj 12000632
IBAN HR9023600001101496315 Zagrebačka banka

Predsjednica Vesna Mijatović mob 098 9793250
Tajnica Melita Dragić mob 099 3646644

Nadzorni odbor

Vesna Mijatović
Goranka Bojčić Romić
Marija Grgić

ODJEL ZA DJECU S AUTIZMOM NOVA GRADIŠKA

(izdvojeni odjel Centra za autizam Zagreb)

VLADIMIRA NAZORA 8
tel. 035 351 580
odjelng.autizam@gmail.com

Stručni djelatnici – prof. def. logoped Melita Dragić i odgojitelji predškolskog odgoja Andrijana Čeliković Glavičić i Danijela Babić

 

 

UDRUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S AUTIZMOM TRG DR. FRANJE TUĐMANA 2 NOVA GRADIŠKA

Udruga je osnovana 2000.g. a već iste godine dobili smo prostor od Grada Nova Gradiška koj smo u potpunosti opremili i uredili putem donacija ( prostor u dječjem vrtiću – stan domara ). Već 2001 .g. otvorenje Odjel za djecu s autizmom koji uspješno radi i funkcionira sve ove godine. Odjel svakodnevno pohađa (poludnevni boravak) od 5-10 djece s autizmom (školske dobi) sa kojima radi jedan prof. defektolog-logoped i dvije odgojiteljice. Odjel radi svakodnevno (osim vikendom), a često i u popodnevnim satima, ovisno o potrebama roditelja Udruga usko surađuje sa Odjelom te im pomaže oko nabavke i financiranja sredstava za održavanje Odjela i nabave didaktičkog materijala.

Udruga djeluje na području Nove Gradiške i okolice (brodsko-posavska županija), te na području Novske, Lipika i Pakraca (požeško-slavonska županija). Djeca koja pohađaju Odjel za djecu s autizmom najčešće nam dolaze iz tih gradova.

Udruga radi najviše sa djecom školske dobi (do 21 godine), te su oni polaznici Odjela za djecu s autizmom.

Već nakon dvije do tri godine rada odjela za djecu s autizmom Udruga je organizirala humanitarnu akciju kojom je prikupila sredstva za kupovinu MODAKT programa za polisenzomu stimulaciju djece i osoba s govomo-jezičnim poremećajem. Modakt program se primjenjuje u osoba s nerazvijenim govorom, osoba s autizmom, osoba s intelektualnim teškoćama i osoba s teškoćama čitanja i pisanja. Radi se o programu koji zahtijeva multimediju – upotreba računala sa svom potrebnom konfiguracijom što onda omogućuje kombinaciju slika u kombinaciji sa zvukom i tekstom. Istodobna stimulacija slike, zvuka i teksta te feedbacka uveliko pomaže u radu i rehabilitaciji djece i osoba s autizmom,

Fokus rada Udruge za pomoć osobama s autizmom je:

–              uspostavljanje i održavanje suradnje s roditeljima djece i osoba s autizmom
–              suradnja s Odjelom za djecu s autizmom i pomoć pri funkcioniranju Odjela
–              organiziranje humanitarnih aktivnosti za potporu Udruzi i Odjelu
–              pružanje pomoći i zaštita djece i osoba s autizmom te poboljšanje svih aspekata njihovih života i života njihovih obitelji
–              osvješćivanje javnosti za teškoće djece i osoba s autizmom (letcima, brošurama, akcijama, medijima i si.)

Svake godine Udruga obilježava Svjetski dan autizma ( 2. travanj ) koji je svake godine sve više posjećen. Također, svake godine Udruga organizira izlete i druženja djece i roditelja – izlet u ZOO Zagreb, terapijsko jahanje i si.

Krajem prošle godine Udruga je dobila od Grada Nova Gradiška još jedan prostor u ulici Vladimira Nazora (bivše jaslice) u kojemu planiramo urediti i osposobiti KABINET ZA SENZORNU INTEGRACIJU. Senzomo integracijski kabinet sadrži različite sprave od ljuljački sa stropnim držačima, vodeni krevet, trampolina, bazena s lopticama, masažera, tunela, vizualni efektni i svjetlosni stimulator, prsluke punjene pijeskom i posebne utege, strunjače, penjalice, „čarapu“ za cijelo tijelo, planetarij, lopte za balansiranje, zvučne lopte, set za područje osjeta zvuka, set za razlikovanje mirisa te različite didaktičke i audutivne igračke.

Takav program senzome integracije se već 9. godinu primjenjuje u Centru za autizam Zagreb i Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku u Zagrebu. Cilj nam je osigurati primjeren način poticanja senzome integracije kod djece s poremećajima iz autističnog spektra i drugih razvojnih teškoća. Senzoma soba je mjesto na kojem se stvara Čarolija koja potiče djecu na istraživanje, gibanje, socijalizaciju, učenje i ponašanja.

U tijeku su početni radovi na uređenju prostorije i planiramo u ovoj godini kompletno osposobiti prostor i nabaviti opremu. Također, već smo prijavili osobu za osposobljavanje za rad u senzornom kabinetu na Akademiji za razvojnu rehabilitaciju (osposobljavanje će trajati jednu godinu).

Važno je napomenuti da kabinet za senzornu integraciju neće koristiti samo djeci s autizmom, već svoj djeci s poteškoćama u razvoju – djeca s problemima usmjeravanja pažnje, djeca koja se često isključuju i povlače u sebe. djeca koja imaju socijalno emocionalne teškoće, djeca koja imaju probleme sa ravnotežom, kretanjem, komunikacijom i govorom, motoričkim planiranjem i si.

Ovaj projekt je na početku i od iznimne je važnosti za našu djecu. Udrugu i Grad Novu Gradišku.

Dugogodišnji cilj naše Udruge, a također i najteže ostvariv, je STAMBENA ZAJEDNICA ZA ODRASLE OSOBE S AUTIZMOM. Već nekoliko godina vodimo razgovore sa Gradom Nova Gradiška o dodjeli kuće sa okućnicom u kojoj bi radila i funkcionirala stambena zajednica za odrasle osobe s autizmom, uz 24-satnu podršku zaposlenika koji su osposobljeni za rad u takvoj zajednici (defektolozi, odgojitelji). To nam je dugogodišnja želja i cilj koji ćemo sigurno jednog dana ostvariti

Nasi partneri

[logo_carousel_free]