Stephan Lupino u humanitarnoj misiji za Udrugu “Sunce”

Fotograf, slikar, kipar, svestrani osebujan umjetnik svjetskoga glasa i renomea Stephan Lupino spremno se odazvao na poziv novogradiške Udruge za autizam “Sunce” sudjelovati u humanitarnom i kulturnom događaju koji za cilj ima osvijestiti građane o problemima osoba s autizmom.


Po dolasku u Novu Gradišku 19. rujna gradonačelnik Vinko Grgić, uz kojega je bio i njegov zamjenik Borislav Vidošić, upriličio je prijam za umjetnika, a nazočni su mu bili i dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška i Vesna Mijatović predsjednica Udruge za autizam “Sunce”.

Namjera je organizatora izložbom fotogafija djece s autizmom, autora Stephana Lupina, približiti svijet ove djece široj javnosti. Izložba pod nazivom “Lupinizam za autizam” će biti postavljena u Gradskom muzeju Nova Gradiška početkom prosinca, a uz nju i izložba skulptura i slika Stephana Lupina. Nastupom će, kako se planira, svečanost oplemeniti i Tedi Spalatto, a organizatori su najavili i gostovanje još jednog poznatog hrvatskog glazbenika koji će održati koncert također u humanitarne svrhe za Udrugu “Sunce”. Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za uređenje senzornoga parka u prostoru dvorišta “jaslica” gdje je odnedavno preseljen i Odjel za pomoć djeci s autizmom, a koji je Udruzi na korištenje ustupio Grad. Brojnim humanitarnim akcijama i uz priloge ljudi velikoga srca, kao i uz pomoć Grada Udruga je prostor uredila i prilagodila potrebama svojih štićenika i korisnika. Podsjećamo kako je u sklopu toga prostora i kabinet za senzornu integraciju koji uvelike olakšava svakodnevni život kako djeci s autizmom, tako i djeci s drugim teškoćama. I voditeljica Odjela Melita Dragić, kao i odgojiteljice koje svakodnevno skrbe o korisnicima ulažu veliki trud, znanje i puno ljubavi kako bi djeca s autizmom imala sve potrebne sadržaje koji im omogućuju da žive gotovo kao i druga djeca. Također iznimno puno razumijevanja imaju i za obitelji djece s autizmom, koje se svakoj njihovoj akciji također odazivaju prema svojim mogućnostima.

-Odmah sam se odazvao na poziv Udruge iz Nove Gradiške. To su djeca koja nas trebaju. I do sada sam pomagao i činit ću to i dalje. Na žalost mnogi koji bi to mogli ne čine dovoljno ili gotovo ništa za potrebite. To u svijetu nije slučaj- rekao nam je među ostalim Stephan Lupino, koji je djecu odmah i fotografirao, a upravo iz njegova pristupa bilo je vidljivo s koliko ljubavi i pažnje to čini. Imao je ovaj multimedijalni umjetnik izložbe u mnogim gradovima svijeta, diljem Hrvatske, pa i u manjim mjestima, ali ova izložba koja će biti otvorena, kako smo rekli u prosincu, bit će prva u jednom manjem slavonskom mjestu. – Bravo za Novu Gradišku- naglasio je Lupino, koji je ove godine obilježio i 35 godina umjetničkog stvaralaštva.

Umjetniku se zahvalila predsjednica Udruge Vesna Mijatović, kao i Gradu i Gradskom muzeju i svim članovima Odjela za autizam te rekla kako im je želja bila ponovno upriličiti i kulturni događaj za sve sugrađane i pokazati im kako nas vide i osjećaju djeca s autizmom. -Oni su dio naše zajednice, a i ovo je način da pokažemo kako poštujemo njihovo ljudsko dostojanstvo- naglasila nam je u razgovoru.

DSCN1494

DSCN1493

DSCN1489

DSCN1480

DSCN1476

DSCN1473

DSCN1469

DSCN1462

DSCN1459

image

image

image

image
Udruga za autizam “Sunce” partner je i u projektima s Udrugom “Prevencija” ponovno s ciljem pomoći onim najranjivijima koji nas svakodnevno trebaju.

Poslije fotografiranja i druženja s djecom i odgajateljima u Odjelu za pomoć djeci s autizmom Stephan Lupino je u pratnji predsjednice Mijatović i tajnice Udruge i voditeljice Odjela Melite Dragić posjetio i Gradski muzej Nova Gradiška gdje su se s ravnateljicom dr. Marijom Mihaljević dogovorili oko detalja kulturno-humanitarnog događaja kojega Udruga Sunce ujedno poklanja i Gradu uz njegov Dan.