Obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu: “Naš autizam je stanje, sustav je bolestan”

Preuzeto s https://radiong.hr/

Autor Danijel Ciprić 03/04/2022

 

Udruga za autizam “Sunce” Nova Gradiška jučer je obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čiji je moto ove godine “Naš autizam je stanje, sustav je bolestan”.

-“Time želimo reći da 40 i više godina se roditelji s djecom s autizmom Hrvatske bore. Nije riješena problematika unutar sustava kada su u pitanju prava i potreba osoba s autizmom, u svim sferama, bilo zdravstvo, obrazovanje ili socijalna skrb. Rana intervencija nije dostupna gotovo nigdje u Hrvatskoj osim Zagreba. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez ikakve podrške nakon 21. godine života.” – Kaže predsjednica udruge Vesna Mijatović.

Podršku organizatorima, dali su građani i predstavnici grada, predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević:

-“Zaista smo sretni i ponosni što uopće imamo na području grada ovakvu udrugu. Ako itko ima osjećaje to su oni, svi ovi dragi ljudi koji brinu o toj dječici već niz godina. U najavio je i njihov koncert i donatorska večera koja će se održati 8. travnja, naravno na to su svi pozvani da pomognu i na takav način rad udruge. Njihovim kvalitetama i standardima koje oni osiguravaju  u okviru rada svoje udruge već je svima poznato i mogu im zaželjeti puno uspješnog rada i naravno da će u tome uvijek imati podršku i Grada Nove Gradiške.

Obilježavanju su se pridružili i članovi udruge “Grad u srcu“:

-“Ove godine smo se odlučili obilježiti ovaj dan tako što smo uzeli didaktičke igračke za njihove korisnike, ali smo i htjeli nekako zahvaliti ljudima koji rade na tom odjelu za autizam pa smo im poklonili bukete plavo-bijelih boja i masaže kao nekakvu zahvalu za njihov rad. ” – navela je predsjednica udruge Sara Šefer