“Naša priča iz vlaka” – promocija knjige

NOVA GRADIŠKA, 20. prosinca 2021.

Preuzeto od Novagra

Autor: Franjo Samardžić

Zahvaljujući ponajprije Centru za autizam iz Zagreba i Anđeli, Samuelu i Borni, autorima knjige „Naša priča iz vlaka“, te organizatorima Udruzi za autizam „Sunce“ i Gradskoj knjižnici  Nova Gradiška, Novogradiščani okupljeni u gradskoj vijećnici  bili su danas  nazočni jedinstvenoj promociji knjige, prepunoj emocija.

Knjiga Naša priča iz vlaka interpretacija je  knjige  Vlak u snijegu  Mate Lovraka, poznatog hrvatskog pisca za djecu.  U godini čitanja  bio je to događaj kojim se želi  približiti knjigu  i onoj djeci  koja imaju  složenije komunikacijske  potrebe i kojoj čitanje nije lako.

Mlade  autore i goste Centra za autizam iz Zagreba pozdravile su  Vesna Mijatović, predsjednica Udruge „Sunce“ i Ernestina Straga-Šašić, v.d. ravnateljica Gradske knjižnice, a na gostoprimstvu se zahvalila, ističući dobru suradnju  sa novogradiškom udrugom „Sunce“ i njen rad, Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam.

Promociju je vodila Melita Dragić, a Anđela, Borna i Samuel su riječju, pjesmom i plesom  na svoj način predstavili knjigu i  pobudili  kod prisutnih  najdublje emocije i pokazali, osim likovne,   svoju nadarenost i smisao za glazbu  i scenski  nastup.

Knjiga  Anđele, Borne i Samuela Naša priča iz vlaka  nastala je  uz stručno vođenje  učiteljica  Sandre Rožman i Stanke Pinjuh, koje su   govorile o  didaktičko-metodičkom postupku i fazama projekta koji se provodio u tri faze.

Kako je kazala  Sandra Rožman,  u prvoj fazi učenici  su  gledali  film Vlak u snijegu  i po prvi put se susreli s glavnim junacima priče. U drugoj fazi glavne radnje filma sažete su u  osam cjelina koje su  im izdvojeno prikazivane i o njima  se  razgovaralo.  U trećoj fazi su učenici  uz podršku i vođenje izvršavali planirane zadatke.

Anđela Vira Hrstić je,   promatrajući fotografije na tabletu  uz podršku  likovnog terapeuta, crtala po poglavljima glavne radnje  filma i nacrtala više od  30 ilustracija.  Borna Peršić, također uz podršku likovnog terapeuta,

koloristički je obradio ilustracije, a Samuel Štajcer uz podršku učiteljice  na računalu je prepisao tekst koji se sastojao od 48  rečenica.

Kako je naglasila Sandra Rožman  cijeli ovaj projekt ima za cilj  upoznati javnost  i približiti joj  stil učenja, pamćenja i  mišljenja djece i mladih   s  poremećajem iz spektra  autizma, a  učenicima  s  posebnim odgojno-obrazovnim  potrebama uživanje u  velikom djelu dječje književnosti  kao što je Vlak u snijegu Mate Lovraka.

U glazbenom djelu  nastupile  su učenice Glazbenog odjela OŠ “Mato Lovrak”  predvođene  prof. flaute Daliborkom Krešić.