Brain Gym – Projekt Centar za razvoj djece i mladih

logo czrdim finalelement2_A4-flatten

Brain Gym, gimnastika za mozak ili pametni pokreti aktivnosti su kojima se usredotočujemo na mozak i tjelesni razvoj, odnosno rast tjelesno-umnih sposobnosti kojima učimo.

Brain Gym pokreti predstavljaju niz jednostavnih i ugodnih pokreta koji potiču iskustvo učenja cijelim mozgom. Osobito su učinkoviti u području školskih vještina jer omogućuju pristup ranije nedostupnim područjima mozga. Ova se metoda koristi u cijelom svijetu za stimulaciju obiju hemisfera ljudskog mozga.

Brain Gym vježbe obuhvaćaju tri vrste pokreta, a to su:
• pokreti koji dijele tijelo na lijevu i desnu stranu (lateralizacija),
• pokreti koji dijele tijelo na prednju i stražnju stranu (fokusiranje)
• i pokreti koju dijele tijelo na gornji i donji dio (centriranje)

To je sustav 26 aktivnosti temeljen na osnovama neuroznanosti i kineziologije te znanosti o kretanju. Prakticiranjem ovih aktivnosti postupno se smanjuje hiperaktivnost, impulzivnosti i napetost, a istovremeno se potiču i poboljšavaju: pažnja, koncentracija, pamćenje, čitanje, pisanje, jezične sposobnosti, sportske vještine, logičko razumijevanje, emocionalna uravnoteženost i vještine organiziranja.

Brain gym aktivnosti provode se u sklopu Projekta Centar za razvoj djece i mladih, kojeg provodi Udruga „PREVENCIJA“. Provedba projekta počela je 06.04.2020.godine i traje do 06.04.2022.godine. Projekt se provodi u partnerstvu s: Udruga za autizam Sunce, Udruga za rad s mladima “BREZA”, Dječji vrtić Radost i “MI” Udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Ukupna vrijednost projekta je 1.470.411,00 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.470.411,00 kuna (100% sufinanciranje). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je odobren unutar poziva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I.

Sadržaj ove objave je isključivo odgovornost Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „PREVENCIJA“, i ne odražava nužno stav Europske unije.

Za više informacija o EU fondovima posjetite: www.razvoj.gov.hr i www.strukturnifondovi.hr