„Tortijada i limunijada“-okusi koji bude ljubav

Udruga za autizam „Sunce“ Nova Gradiška organizirala je, treću godinu za redom, humanitarnu manifestaciju kojoj je cilj bio prikupljanje donacija za uređenje dvorišta Odjela za djecu s autizmom i rad Udruge.

Sada već tradicionali humanitarni susret, kao i sve manifestacije koje Udruga osmisli, sadržajem su ujedno i njihov poklon svima koji im daju potporu i pomažu.

Posebnost ove manifestacije su sudionici, a to su djeca svih uzrasta, koja se vrlo rado odazivaju programom uljepšati život i pomoći najmlađima kojima je svakodnevna potpora potrebna cijeloga života.

Tako se u novogradiškom Društvenom domu 12. listopada pjevalo i plesalo, a sudjelovali su: Zbor OŠ Ante Starčevića, Rešetari pod vodstvom prof. Ivane Bušić, Plesni studio Marine Mihelčić, mala i starija skupina, s njima je bila Valentina Ivanišević, na natjecanjima različitih razina višestruko nagrađivana članica Plesnog studija, a potporu je dala i trenerica Nataša Ledić. Djeca i mladi KUD-a Cernik pod vodstvom Lorene Ivanović, Folklorna skupina, mlađi i stariji uzrast KUD-a Godinjak, pod vodstvom Marija Čuturića, kao i folklorna skupina škole Rešetari pod vodstvom Blaženke Logožar, razveselili su pokazujući ljepotu djelića tradicijske kulturne baštine pjesmom, plesom, dječjim brojalicama i igrama.

Sve tri godine s Udrugom za autizam je i Barbara Dautović Španović, a nastupila je s bendom Barb&June.

Zahvalu svima koji su im pomogli u provedbi treće „Tortijade i limunijade“ uputile su u ime svih roditelja, kao i odgojiteljica Andrijane Čeliković Glavičić i Danijele Babić, Vesna Mijatović, predsjednica Udruge za autizam i tajnica Melita Dragić prof. logoped, defektolog i senzorni pedagog, voditeljica Odjela za djecu s autizmom.

Grad Nova Gradiška također je dao potporu, a u njihovo ime pozdravne je riječi uputila i pohvalila rad Udruge Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika.

Za „okuse koji pokreću ljubav“, a bile su to maštovitei fine torte, pobrinuli su se i donirali ih:Obrt „Mađarica“, slastičarnica „Venera“, Cake bar „Malina“, „Konzum“, „Soho bar“, a pomogli su i R&R,caffe aparati, Tin Babić, kao i Rođendaonica.

Doprinos je dao i Eko Kong, gradska tvrtka, a posebno velika zahvala upućena je roditeljima, volonterima i prijateljima Udruge za autizam „Sunce“.

Podsjetimo!

Udruga djeluje u našemu gradu 19 godina. Odjel za djecu s autizmom otvoren je prije 18 godina i djeluje u sklopu Centra za autizam Zagreb. Jedini je Odjel u jednom malom gradu u RH otvoren zahvaljujući agilnosti predsjednice i tajnice Udruge, mnogih dobrih ljudi velikoga srca koji su donacijama u tomu pomogli. Tadašnji prostor bio je u sklopu Dječjeg vrtića, a potporom Grada, koji za Udrugu ima veliko razumijevanje, dobili su prostor u nekadašnjim „jaslicama“ tako da je sada sve na jednom mjestu. Daljnjim aktivnostima, ponovno humanitarne prirode, nastavila je Udruga s obogaćivanjem terapijskih sadržaja kako bi djeci s autizmom, ali i drugoj djeci s teškoćama i njihovim roditeljima omogućila kvalitetniji život. Otvoren je tako i opremljen senzorni kabinet, u senzornom parku u dvorištu „jaslica“ poslije zahtjevne pripreme zemljišta postavljene su podloge i sprave za igru po svim standardima prilagođene djeci-korisnicima Odjela.

Potrebno je završiti uređenje dvorišta za siguran boravak i igru djece tako da ova vrijedna Udruga nastavlja s akcijama jer je pred njima zaista još puno posla.

Sudeći po dosadašnjem razumijevanju sugrađana, Grada, Županije, ali i brojnih umjetnika, voditelja, glazbenika, pa i znanstvenika (FER, Zagreb), koji su se odazvali sudjelovati u njihovim humanitarnim manifestacijama, iako će bit potrebno još dosta vremena, polako, ali sigurno će doći do svoga cilja.

Iako bi se na nacionalnoj razini kroz zakonsku regulativu puno više toga trebalo rješavati upravo za one najranjivije, tomu nije tako. Potrebe su velike i bez aktivnosti i zauzimanja roditelja i cijele lokalne zajednice ne bi bilo ovakvih rezultata.

Ovogodišnja „Tortijada i limunijada“ dogodila se u Dječjem tjednu, točnije na njegovu završetku i svakako je, uz sadržaje Društva „Naša djeca“, doprinos osvještavanju djece i odraslih o potrebama svih onih kojima trebamo pružiti ruku u svakodnevnom životu, kao i o činjenici da su ravnopravni članovi društva.

Grad Nova Gradiška na najljepši načn, onaj topli, ljudski, pokazao je da doista s pravom ima status Grada-prijatelja djece.

DSCN7727 DSCN7728 DSCN7729 DSCN7731

DSCN7732 DSCN7736 DSCN7737 DSCN7738

DSCN7739 DSCN7740 DSCN7741 DSCN7742

DSCN7745 DSCN7747 DSCN7750 DSCN7752

DSCN7753 DSCN7754 DSCN7756 DSCN7758

DSCN7759 DSCN7761 DSCN7762 DSCN7764

DSCN7766 DSCN7768 DSCN7769 DSCN7771

DSCN7773 DSCN7774 DSCN7775 DSCN7777

DSCN7778 DSCN7779 DSCN7780 DSCN7782

DSCN7783 DSCN7787 DSCN7790 DSCN7795

DSCN7796 DSCN7798 DSCN7799 DSCN7801

AEM banner