„Tortijada i limunijada“

“IDEJE POKREĆU SRCE, A SRCE SVE OSTALO”

Potvrdila je to i humanitarna manifestacija pod nazivom „Tortijada i limunijada“ u organizaciji Udruge za autizam „SUNCE“ Nova Gradiška održana 15. studenoga u Društvenom domu.
Okupila je veliki broj sudionika, djece i mladih, s ciljem prikupljanja dragovoljnih priloga za nabavku opreme potrebne za rad kabineta za senzornu integraciju. Djelovanje udruge svih 15 godina usmjereno je na pružanje pomoći i zaštitu djece i osoba s autizmom te poboljšanje svih aspekata kako njihovih, tako i i života njihovih obitelji. Želeći još više pomoći djeci i pružiti im tretman koji zaslužuju, a mogu ga dobiti samo u Zagrebu ili dalje, Udruga je počela s aktivnostima u pravcu uređenja KABINETA ZA SENZORNU INTEGRACIJU, u prostorijama, koje su nedavno dobili od Grada Nova Gradiška, u bivšim jaslicama.

S obzirom da su im za to potrebna velika financijska sredstva, koja udruga nema (oni su nevladina, nestranačka i neprofitna socijalno- humanitarna organizacija) obratili su se zajednici u kojoj djeluju. Tu zajednicu činimo svi mi, građani ovoga grada i bezrezervna spremnost svih sudionika programa manifestacije, svih koji su pomogli njezinu realizaciju i svih onih koji su dolaskom potvrdili svjesnost da su drugi i drugačiji ravnopravni članovi društva , iznjedrila je doprinos njihovoj izuzetno plemenitoj namjeri. Kako su istaknuli u Udruzi – IDEJE POKREĆU SRCE, A SRCE SVE OSTALO. Darivanje je bilo uzajamno. Udruga je upravo zato osmislila bogat i veseo program u kojemu su sudjelovali: Mažoretkinje grada Nove Gradiške (dvije skupne koreografije pod vodstvom trenerice Ivane Dupor), duo Lorena Krizmanić i Lucija Pavišić, koreografija „Afrika“ i Maja Golovrški, solo, koreografija „Frozen“, osmislila ih je trenerica Maja Lukić; glazbena grupa „Hy five“, Barbara Dautović i sestre Martina i Matea Škvorčević, polaznici starijih predškolskih skupina Dječjeg vrtića Nova Gradiška „KOCKICE“ i „SUNAŠCA“ (pripremale su ih odgajateljice Blanka Adam, Jelena Prgomet, Ranka Starivlah, Blaženka Đurić), Gimnazijalka Karla Ivanetić, plesna skupina „Zumbice“ Rekreacijskog centra „Iv“ vlasnice Ivane Žulj, a pripremala ih je trenerica Jana Medvedović. Nastupio je i dječji zbor Glazbenog učilišta Slavonski Brod pod ravnanjem prof. Helene Heller, male mažoretkinje grada Lipika (trenerice:Stefani Lipušić i Ivona Lujanac), a Rođendaonica, vlasnice Zdenke Žulj, pridružila se trenutno najvećim hitom, animatorima odjevenima u kostime iz crtića (druženje maskota s publikom i na kraju „ples s maskotama“). U pjesmama i plesu uživala su i djeca i odrasli, osladili se tortama, osvježili limunadom i kavom, darovali sredstva za humanu namjenu koja će koristiti ne samo djeci s autizmom već svoj djeci s poteškoćama u razvoju. Učinili su to u zajedništvu i proveli jedno prekrasno nedjeljno poslijepodne, koje je oplemenilo srca i darovatelja i onih za koje je darovano.

Što je senzorna integracija?

To je organizacija osjeta u svrhu njihova korištenja. Vanjski podražaji utječu na više osjetila i zajedno se obrađuju u mozgu u nekoliko neuroloških struktura. Mozak u svakom trenutku organizira sve informacije koje primamo osjetilima iz okoline ili iz vlastitoga tijela te daje potpunu sliku o svijetu oko nas, što djetetu omogućuje pravilno kretanje, učenje i ponašanje.

Znakovi koji upućuju na probleme sa senzornom integracijom su prekomjerna ili nedovoljna osjetljivost na dodir, zvuk, prizor, pokrete, okuse ili mirise, problemi usmjeravanja pažnje, često se isključuju ili povlače u sebe, socijalno emocionalne teškoće, problemi s ravnotežom, kretanjem, komunikacijom i govorom, motoričkim planiranjem.

Senzorno integracijska terapija (SI) provodi se u senzorno integracijskom kabinetu koji sadrži različite sprave: ljuljačke sa stropnim držačima, vodeni krevet, trampolin, bazen s lopticama, masažer, tunel, vizualni efektni i svjetlosni stimulator, prsluke punjene pijeskom i posebne utege, strunjače, penjalice „čarape“ za cijelo tijelo, planetarij, lopte za balansiranje, zvučne lopte, set za područje osjeta zvuka, set za razlikovanje mirisa te različite didaktičke i auditivne igračke.

Provođenje SI terapije u SI kabinetu koristit će svoj djeci s poteškoćama u razvoju, a ne samo djeci s autizmom. Za renoviranje i opremanje prostorija u kojima će biti SI kabinet potrebno je 184.185, 13 kn (za renoviranje 72.185,13 kn, a oprema za senzorni kabinet 112.000,00 kn)

Humanitarnom manifestacijom „Tortijada i limunijada“ prikupljeno je 6. 490,00 kn.

Pozdravne riječi

Uputila je Vesna Mijatović, zahvaljujući svim sudionicima i darovateljima, a potom i prof. defektolog-logoped Melita Dragić, voditeljica Odjela za autizam koji djeluje u sklopu Dječjeg vrtića NG te ukratko pojasnila koliko bi senzorni kabinet poboljšao kvalitetu života djece s poteškoćama u razvoju.

Zahvalu za sve što je Udruga „Sunce“ učinila za djecu u potrebi izrazio je i gradonačelnik Željko Bigović najavljujući zajedničke aktivnosti gradova Nova Gradiška, Lipik i Pakrac u pravcu osiguravanja dijela sredstava potrebnih za opremanje Kabineta za senzornu integraciju. Zahvalu je svim sudionicima ove humanitarne manifestacije uputila i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika i u ime gradskog Koordinacijskog tijela Akcije grad-prijatelj djece te, među ostalim, naglasila kako je i ovaj događaj potvrda da je Nova Gradiška doista Grad-prijatelj djece u kojemu su i mladi i oni stariji posebno senzibilizirani za potrebe najranjivijih skupina.

Udruga za autizam „Sunce“ zahvaljuje na pomoći u provedbi „Tortijade i limunijade“

Pekarnici „Anton“, hotelu „Kralj Tomislav“, slastičarnici „Princeza“, obrtu „Mađarica“, slastičarnici „Venera“ (donatori torta), Foto studiju „Z“, Caffeu samoposlužni automati „R@R“, „Rođendaonici“ vlasnice Zdenke Žulj, Rekreacijskom centru „IV“ vlasnice Ivane Žulj, Knjigovodstvenom servisu Mirele Glavaš, Mariu Petreković. Posebna zahvala i Gradu Nova Gradiška na ustupljenom prostoru Društvenoga doma, ali i na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, potom udruzi „Prevencija“ na svekolikoj pomoći, odgajateljicama Dječjeg vrtića Nova Gradiška Sonji Medvedović, Blanki Adam, Teuti Tarbuk-Francetić, Jadranki Kaksa, ravnateljici Veri Trobić, medijima, svim članovima udruge „Sunce“ i njihovim obiteljima.

U slijedećim rečenicama smisao je našega odnosa prema djeci s autizmom i ujedno njihova poruka svijetu koji ih okružuje:

“Ako me hoćeš upoznati. Uzmi me za ruku. Traži od mene ono što mogu pružiti. Ići ću pored tebe. Zajedno ćemo rasti. Ako me želiš razumjeti. Možemo biti prijatelji.

Mi smo tu prijateljsku ruku pružili i nećemo ju ispuštati iz njihovih ruku.

Tekst i fotografije preuzete sa SLUŽBENOG WEB PORTALA GRADA NOVE GRADIŠKE i FOTO STUDIA Z IZ NOVE GRADIŠKE