SVJETSKI DAN AUTIZMA 2016

P1400159 P1400163 P1400173

U organizaciji Udruge za autizam “SUNCE”, a u suradnji s Udrugom stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška devetu godinu za redom proveli su 2. travnja akciju na otvorenom u središtu grada, građanima ponudili edukativne materijale o autizmu, ali i slastice za koje su prikupljani dragovoljni prilozi za potrebe Udruge “Sunce”. U tome su donacijama pomogli pekarnica “Anton” i Obrt “Mađarica”.

 

Odazivom su građana, prema riječima predsjednice udruge “Sunce” Vesne Mijatović bili zadovoljni. – Građani nas prepoznaju i daju nam potporu i na tome smo izuzetno zahvalni. Ove godine u obilježavanju Svjetskog dana autizma pridružila nam se i novogradiška Udruga stvaratelja u kulturi i upriličila “koloniju u plavom”. Aktivni smo cijele godine i nastojimo olakšati život i djeci s autizmom i njihovim obiteljima. Lani smo od  Grada dobili prostor u bivšim “jaslicama” u kojemu planiramo napraviti senzornu sobu, koja će služiti svoj djeci s posebnim potrebama. Već smo ga počeli uređivati zahvaljujući donaciji “INE”, a do sada smo uložili oko 30.000 kuna- rekla nam je, među ostalim Vesna Mijatović.

 

Prvi puta Svjetsku dan autizma obilježen je u suradnji s Udrugom stvaratelja  u kulturi grada Nova Gradiška i na to su jako ponosne članice ove udruge. Potvrdila nam je i predsjednica Zdravka Džimbeg i dodala kako će suradnja i s ovom udrugom biti nastavljena, kao i s drugim udrugama u Gradu.

 

Točno u podne u zrak su pušteni baloni s natpisom 12. 000, koliko je evidentiranih osoba s autizmom u RH. Simbolično su to učinili Povjerenik Vlade RH za grad Novu Gradišku Krunoslav Glavač i dječak Ivan, polaznik novogradiškog Odjela za djecu s autizmom.

 

Podsjetimo! Udruga je osnovana 2000. godine, a već 2001. otvorili su Odjel za djecu s autizmom kojega vodi prof. defektologije i logoped Melita Dragić. Svih ovih godina svakodnevno ga pohađa 5-10 djece školske dobi. Cilj i svrha djelovanja  Udruge, kao i Odjela je pružanje pomoći i  zaštita djece i osoba s autizmom te poboljšanje svih aspekata njihovih i života njihovih obitelji. I budući rad usmjeren je na još veću pomoć djeci i pružanje tretmana kojega zaslužuju, jer svi su oni vrlo tople i emotivne osobe i ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

 

Fotografije i tekst preuzete sa službenog portala Grada Nove Gradiške