Hari Rončević i Neno Belan na koncertu za djecu s autizmom

U organizaciji Udruge za autizam “Sunce” Nova Gradiška 12. je prosinca održan  humanitarni koncert s ciljem prikupljanja sredstava za proširenje kabineta za senzornu integracija, a nastupili su Hari Rončević i Neno Belan.

Članovi ove vrijedne Udruge, posebno Vesna Mijatović, predsjednica i prof. defektolog Melita Draglić, tajnica udruge,  već 17 godina ulažu trud, znanje i vrijeme na osvještavanju ljudi kako su osobe s autizmom tople, osjećajne, vrijedne pozornosti i ravnopravni članovi naše zajednice.Odjel za pomoć osobama s autizmom u NG djeluje 16. godina, Udruga 17, a od 12. mjeseca prošle godine i Kabinet za senzornu integraciju zahvaljujući brojnim donatorima, Gradu i Županiji. Ove godine i na “2. Tortijadi i limunijadi” prikupljana su sredstva za proširenje senzornog kabineta, a sredstva od sinoćnjeg humanitarnog koncerta i tombola, namijenjena su dijelom završetku izgradnje sanitarnog čvora kako bi se ispunili minimalni tehnički uvjeti u prostoru senzornog kabineta koji djeluje s ciljem pružanja socijalnih usluga, a dijelom će sredstva biti usmjerena i za njegovo proširenje.

O čemu je riječ?  

Grad Nova Gradiška osigurao je prostor za senzorni kabinet, ali i još nekoliko prostorija u Ulici Vladimira Nazora 8. Udruga kreće u pravcu uređenja tzv. sobe za opuštanje i nabavku vodenog kreveta te optičkih vlakana u obliku optičke zavjese. Cilj im je urediti i senzorni park u dvorištu u spomenutoj Ulici, a krajnji cilj je osnivanje stambene zajednice za odrasle osobe s autizmom. Uz Melitu Dragić, koja je i senzorna pedagoginja za muzikoterapeuta educirana je Andrijana Čeliković-Glavičić, a za play terapiju Daniela Babić, koje inače rade u Odjelu za pomoć osobama s autizmom. I na taj način će terapija biti cjelovitija.

Ovaj humanitarni koncert i kulturni događaj Udruga “Sunce” upriličila je i kao doprinos sadržajima uz Dan grada i župe, ali i kao božićnu čestitku svim ljudima dobre volje. 

Iznimno veliki broj posjetitelja pozdravile su Vesna Mijatović i Melita Dragić, potom i Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam RH  i predsjednica Udruge za autizam Rijeka. Uputile su zahvalu svima koji im pomažu kako bi oni najranjiviji, a to su djeca u potrebi, imala sve neophodno za sadržajniji život. Ujedno se na taj način olakšava i njihovim obiteljima i osnažuje ih se. Lidija Penko posebno je zahvalila Gradu Nova Gradiška, kao jedinici lokalne uprave bez koje niti u jednoj sredini, niti jedna Udruga ne bi mogla napraviti nikakve pomake. – Izuzetno je važno imati razumijevanje i njihovu potporu, kao i potporu medija koji također puno pomažu, a ono za što smo se borili jako dugo vremena jest rana dijagnostika autizma, jer samo pravodobnom rehabilitacijom možemo utjecati da te osobe osposobimo za život. Drugi su problem stambene zajednice, kojih je premalo u RH. Ova udruga u NG, uz Udrugu u Zagrebu i Rijeci jedna je od najaktivniji i na tome sam zahvalna onima koji ju vode, ali i svim članovima- naglasila je, među ostalim Lidija Penko.

Zahvalu za koncert, ali i sve što čine na poboljšanju kvalitete života djece s autizmom i svih kojima je pomoć potrebna, Udruzi za autizam uputio je i gradonačelnik Vinko Grgić te istaknuo kako će Grad i nadalje biti uz njih i pomagati im.

Vrlo zanimljiv božićni poklon dobili su glazbenici – zanimljive ukrasne kutije koje izrađuju štićenici Udruge za autizam Rijeka u svojoj stolarskoj radionici. I time je pokazano kako osobe s autizmom posjeduju i vještine i sposobnosti.

I ono što je najvažnije, na ovom uspješnom humanitarnom koncertu, zahvaljujući svim dobrim ljudima, prikupljena su potrebna sredstva za proširenje kabineta za senzornu integraciju.

Svakako treba naglasiti, kako Udruga za autizam “Sunce” NG , organizirajući humanitarne koncerte i priredbe, zapravo svojim sugrađanima ujedno daruje i prekrasne kulturno-glazbene događaje.

Ovom prigodom iz Udruge su uputili i zahvalu svima koji su im pomogli organizirati ovaj vrijedan događaj, a to su glazbenici Hari Rončević i Neno Belan, potom, Olja Dešić, Dino Bahtijarević-BABA, menadžer Nene Belana; TO “Paun”, tvrtka “Plin-projekt”, Ivan Capan, “TANG”, Ljekarne “Zubović”, Uprava šuma NG, tvrtka “Slavonijaslad”; “AutoModus” vlasnika Alena Dragića; tvrtka “Odlagalište”; Hotel ” Kralj Tomislav” i menadžerica Antonija Došlić, kao i Filip Matijašević; Udruga vinogradara i voćara Cernik; Ured ovlaštene arhitektice Višnje Lasović; Prodavaonica “MKM” NG, Vatroslav Babić i Josip Bilešić; Koordinatorica volontera Jelena Lukšić (prikupljala je tombole); kao i članica Udruge za autizam “Sunce” Marija Grgić, koja je ispekla domaće kolače te Mladen Babić.

Koncert za djecu s autizmom